Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Μέτρα για προστασία από τις απάτες μέσω μάρκετινγκ

Φωτό : IbanMontero-Dreamstime.com

Στόχος είναι η καλύτερη προστασία των επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των ΜΚΟ σε όλη την Ευρώπη από ανέντιμους εμπόρους οι οποίοι δεν παίζουν με τους κανόνες του παιχνιδιού και χρησιμοποιούν παραπλανητικές πρακτικές μάρκετινγκ, όπως όταν αποστέλλουν έντυπα με τα οποία ζητούν από τις επιχειρήσεις να ενημερώσουν τα στοιχεία τους στους καταλόγους τους, φαινομενικά δωρεάν, και στη συνέχεια τις χρεώνουν με ετήσια τέλη. Οι μικρές εταιρείες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες απέναντι στους απατεώνες οι οποίοι συχνά δρουν από άλλη δικαιοδοσία εντός της ΕΕ.
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε συνοπτικά μια σειρά δράσεων με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι απάτες μέσω μάρκετινγκ, όπως οι παραπλανητικές πρακτικές των εταιρειών έκδοσης καταλόγων.
Ο στόχος είναι η καλύτερη προστασία των επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των ΜΚΟ σε όλη την Ευρώπη από ανέντιμους εμπόρους οι οποίοι δεν παίζουν με τους κανόνες του παιχνιδιού και χρησιμοποιούν παραπλανητικές πρακτικές μάρκετινγκ, όπως όταν αποστέλλουν έντυπα με τα οποία ζητούν από τις επιχειρήσεις να ενημερώσουν τα στοιχεία τους στους καταλόγους τους, φαινομενικά δωρεάν, και στη συνέχεια τις χρεώνουν με ετήσια τέλη. Οι μικρές εταιρείες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες απέναντι στους απατεώνες οι οποίοι συχνά δρουν από άλλη δικαιοδοσία εντός της ΕΕ. Το στοιχείο αυτό καθιστά δύσκολη την επιβολή του νόμου. Εντούτοις, η Επιτροπή εξήγγειλε ότι προτίθεται να ενισχύσει την υφιστάμενη νομοθεσία (Οδηγία 2006/114/ΕΚ για την παραπλανητική και τη συγκριτική διαφήμιση), ώστε να απαγορευτούν ρητά πρακτικές όπως η απόκρυψη της εμπορικής πρόθεσης μιας ανακοίνωσης και, παράλληλα, να επιταχυνθεί η επιβολή της εφαρμογής των κανόνων σε διασυνοριακές υποθέσεις.
«Μόνο στέρεοι σε ευρωπαϊκή κλίμακα κανόνες θα καταστήσουν δυνατή την πάταξη των περιπτώσεων απάτης που έχουν ως στόχο τις επιχειρήσεις και θα διασφαλίσουν ότι οι δράστες δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από τα εθνικά σύνορα. Για τον λόγο αυτό παρουσιάζουμε σήμερα αυτό το συνολικό σχέδιο,» δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και η Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Vivian Reding. «Πρέπει να τεθεί τέρμα στις παραπλανητικές πρακτικές των εταιρειών έκδοσης καταλόγων, στα πλαστά τιμολόγια και σε παρόμοιες απάτες. Οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας και δεν έχουν την πολυτέλεια να χάνουν χρήματα λόγω απατεώνων. Είμαστε αποφασισμένοι να βελτιώσουμε την ασφάλεια των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ευρώπη.»
Καθημερινά, επιχειρήσεις που έχουν τη βάση τους στην ΕΕ, επαγγελματίες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών πέφτουν θύματα απάτης μέσω μάρκετινγκ. Οι απάτες αυτές κυμαίνονται από την παροχή ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών για την προσφερόμενη υπηρεσία μέχρι την αποστολή προσφορών με τη μορφή τιμολογίων ή παραπλανητικών εντύπων με τα οποία ζητούν την ενημέρωση των στοιχείων των επιχειρήσεων στους καταλόγους τους. Οι αριθμοί αποκαλύπτουν μια νέα τάση η οποία μπορεί να πλήξει τις επιχειρήσεις παγκοσμίως. Με την εξάπλωση των τεχνικών μαζικού μάρκετινγκ, οι πλέον διαβόητοι δράστες παραπλανητικών καταλόγων μπορούν να αποστέλλουν μέχρι 6 εκατομμύρια έντυπα ετησίως.
Η οικονομική ζημία των μεμονωμένων επιχειρήσεων που προκύπτει από παραπλανητικές πρακτικές των εταιρειών έκδοσης καταλόγων υπολογίζεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 1.000 € και 5.000 € ετησίως για κάθε επιχείρηση.
Τα 23 εκατομμύρια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στην Ευρώπη αντιπροσωπεύουν το 99% των επιχειρήσεων της ΕΕ και, μεταξύ 2002 και 2010, δημιούργησαν το 85% των καθαρών νέων θέσεων απασχόλησης στην ΕΕ. Είναι οι βασικοί μοχλοί της οικονομικής ανάπτυξης και τα δικαιώματα τους πρέπει να προστατευτούν.
Σήμερα, η Επιτροπή δημοσίευσε μία στρατηγική (ανακοίνωση) η οποία περιλαμβάνει λεπτομερή κατάλογο των μελλοντικών δράσεων που αποσκοπούν στην αύξηση της προστασίας των επιχειρήσεων:
1. Αναθεώρηση των κανόνων που απαγορεύουν ορισμένες πρακτικές με σκοπό να καταστούν ισχυρότεροι
Για να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου και να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν κενά, θα απαγορευτούν ρητά ορισμένες σαφώς παραπλανητικές πρακτικές, όπως οι παραπλανητικές πρακτικές των εταιρειών έκδοσης καταλόγων, ούτως ώστε οι έμποροι να μπορούν να αντιλαμβάνονταιαμέσως ότι οι πρακτικές αυτές εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για την παραπλανητική και τη συγκριτική διαφήμιση και ότι είναι συνεπώς παράνομες. Για να διασφαλιστεί ότι παίζουν όλοι με τους κανόνες του παιχνιδιού, η Επιτροπή προβλέπει να ενισχύσει τις ποινές για τις παραβάσεις. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι η νομοθεσία τους προβλέπει αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές κυρώσεις.
2. Ενίσχυση της επιβολής των κανόνων κατά των παραπλανητικών πρακτικών μάρκετινγκ σε διασυνοριακές υποθέσεις: Κάθε κράτος μέλος θα υποχρεούται να ορίσει μία αρχή επιβολής του νόμου με τις απαραίτητες αρμοδιότητες η οποία θα μεριμνά για την εφαρμογή των κανόνων και στις μεταξύ των επιχειρήσεων σχέσεις. Σήμερα, δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη μια τέτοια αρχή σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η Επιτροπή θα θεσπίσει μία διαδικασία συνεργασίας μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου. Αυτό το δίκτυο επιβολής του νόμου θα επιτρέπει στις σχετικές αρχές, όπως στις υπηρεσίες ανταγωνισμού ή προστασίας των καταναλωτών, να ανταλλάσσουν πληροφορίες, να ζητούν διασυνοριακή βοήθεια η μία από την άλλη και να θέσουν τέρμα σε παραπλανητικές
πρακτικές που πλήττουν τις επιχειρήσεις. Για να αναβαθμίσει τους ισχύοντες κανόνες, η Επιτροπή σχεδιάζει να υποβάλει πρόταση κατά τη διάρκεια του 2013, μετά από ενδελεχή εκτίμηση αντικτύπου.
Η δράση της Επιτροπής ακολουθεί μια μελέτη που εκπονήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μια δημόσια διαβούλευση (βλ. IP/11/1224), στο πλαίσιο της οποίας, επιχειρήσεις όλων των διαστάσεων και από όλους τους τομείς δήλωσαν ότι επιθυμούν καλύτερη προστασία σε επίπεδο ΕΕ από τις παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές που στοχεύουν ειδικά τις επιχειρήσεις. Το 84% των ερωτηθέντων υποστήριξαν την εφαρμογή νομοθεσίας σε επίπεδο ΕΕ κατά των πλέον επιβλαβών εμπορικών πρακτικών που πλήττουν τις επιχειρήσεις.
Ιστορικό
Η νομοθεσία της ΕΕ για την παραπλανητική και τη συγκριτική διαφήμιση (Οδηγία 2006/114/EΚ της 12ης Δεκεμβρίου 2006) θεσπίζει ένα ελάχιστο νομικό πρότυπο σε επίπεδο ΕΕ στον τομέα της προστασίας των επιχειρήσεων από παραπλανητικές πρακτικές μάρκετινγκ. Διασφαλίζει επίσης ότι, κατά τη συγκριτική διαφήμιση, διαφημίζονται συγκρίσιμα μεταξύ τους προϊόντα, ότι δεν δυσφημίζονται εμπορικά σήματα άλλων εταιρειών και ότι δεν δημιουργείται σύγχυση στους εμπόρους.
Υπάρχουν πολλές παραπλανητικές πρακτικές μάρκετινγκ που χρησιμοποιούνται μαζικά από ανέντιμους εμπόρους. Οι πλέον τρέχουσες απάτες βασίζονται συχνά σε ένα κοινό τέχνασμα: ένας ανέντιμος έμπορος επιτυγχάνει να αποσπάσει με δόλο τη συναίνεση του θύματός του με αποτέλεσμα να συναφθεί δήθεν μία σύμβαση με ελάχιστη ή καμία παροχή υπηρεσιών σε αντάλλαγμα, αλλά σε εξωφρενική τιμή και υπό καταχρηστικούς συμβατικούς όρους. Στη συνέχεια, ο διαπράττων την απάτη έμπορος χρησιμοποιεί κάθε δυνατό μέσο για να εισπράξει το οφειλόμενο ποσό. Ένα πολύ κοινό τέχνασμα είναι αυτό που χρησιμοποιούν οι παραπλανητικές πρακτικές των εταιρειών έκδοσης καταλόγων, οι οποίες αποστέλλουν έντυπα με τα οποία ζητούν από ελεύθερους επαγγελματίες (όπως καταστηματάρχες, αρχιτέκτονες ή γιατρούς) να ενημερώσουν τα στοιχεία τους, φαινομενικά δωρεάν. Μόλις όμως το θύμα υπογράψει, θα πληροφορηθεί ότι έχει υπογράψει μια σύμβαση και ότι επιβαρύνεται με σημαντικό χρηματικό ποσό ετησίως. Μια έρευνα που διεξήχθη σε επίπεδο ΕΕ κατέγραψε 13.000 καταγγελίες σχετικά με απάτες που διαπράχθηκαν από εταιρείες έκδοσης καταλόγων, και πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται μόνο για την κορυφή του παγόβουνου.
Στο πλαίσιο αυτό, η αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ είναι σήμερα δύσκολη όταν το θύμα και ο δράστης προέρχονται από δύο διαφορετικές χώρες της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε επίσης τη σημασία αυτού του θέματος επανειλημμένα. Το πρόβλημα ειδικότερα των παραπλανητικών πρακτικών των εταιρειών έκδοσης καταλόγων οδήγησε σε δύο σημαντικά ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το 2008 και, πιο πρόσφατα, στις 9 Ιουνίου 2011.


ΠΗΓΗ: http://www.inews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου